Η εταιρία

Η ιστορία μας

1980

Τα πρώτα βήματα της εταιρείας μας βρίσκονται στο μακρινό 1980, όντας φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ τότε, παράλληλα με τις σπουδές μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ξεκίνησα να κατασκευάζω χειροποίητα κοσμήματα και να τα πουλάω στα Προπύλαια, στο Μοναστηράκι τις Κυριακές και στα νησιά το καλοκαίρι. Μια τυχαία συνάντηση με έναν Ιρλανδό, που ήταν στο δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα του μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης, σε ένα μπαράκι στην Πλάκα, μια σακούλα με δύο εργαλεία, χάντρες, σύρμα και μερικά φύλλα από μπρούτζο, μαζί με λίγο training ήταν το έναυσμα για μια νέα πορεία! Η ασχολία αυτή και η συναναστροφή με πολλούς χειροτέχνες - ταξιδευτές από διάφορες χώρες, μαζί με το πνεύμα της εποχής, με οδήγησαν στο να αγαπήσω τα ταξίδια και να επισκεφτώ πολλές χώρες κυρίως στη Νότια Αμερική με εξέχουσα θέση ανάμεσα σε αυτές το μακρινό - τότε - Περού! Πάντα σε αυτές τις αναζητήσεις η αγάπη και η περιέργεια για το κόσμημα είχε μια σημαντική θέση!

1985

Το 1985 ξεκίνησα με δύο φίλους ένα εργαστήριο χειροποίητων, κυρίως σφυρήλατων κοσμημάτων και έγιναν οι πρώτες απόπειρες να τροφοδοτήσουμε τα λιγοστά εκείνη την εποχή καταστήματα, που είχαν χειροποίητα κοσμήματα.

1989

Το 1989 αφού προηγήθηκαν πολλά ταξίδια, ξεκινάω ξανά με ένα μικρό εργαστήριο αλλά σχεδόν αμέσως έρχονται και τα πρώτα ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό πλέον τις εισαγωγές κοσμημάτων. Με γοργούς ρυθμούς αρχίζει να αναπτύσσεται η πολύ μικρή αυτή επιχείρηση και όταν έρχεται ο καιρός της για τα “βαφτίσια” η επιχείρηση ονομάζεται TUMI, τόσο λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που είχα αναπτύξει με την όμορφη αυτή χώρα αλλά κυρίως και λόγω της Περουβιανής συντρόφου και συνεταίρου μου Eddy Gladys. Το TUMI είναι ένα ιερό μαχαίρι εθνικό σύμβολο των Περουβιανών με τις ρίζες του στον τρίτο αιώνα π.Χ.

1999

Το 1999 φέραμε πρώτοι - για χονδρική πώληση - τα Body Jewellery στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια αναπτύξαμε μια πολύ μεγάλη γκάμα.

2003

Το 2003 κάναμε τις πρώτες εισαγωγές κοσμημάτων από Ανοξείδωτο Ατσάλι.  Ήταν η εποχή που σιγά σιγά άρχισε να χρησιμοποιείται το Ατσάλι σαν μέταλλο κατασκευής κοσμημάτων! Οι ανοξείδωτες και αντιαλλεργικές ιδιότητές του αλλά και η χαμηλή του τιμή σε σχέση με το ασήμι, το ανέδειξαν τα επόμενα χρόνια σε ένα πραγματικό πρωταγωνιστή στην κατασκευή κοσμημάτων, μια τάση που την ακολουθήσαμε και την ακολουθούμε πιστά εδώ και είκοσι χρόνια! Ταυτόχρονα το Ατσάλι έφερε μια πραγματική επανάσταση σε ότι αφορά το ανδρικό κόσμημα!

2004

Το 2004 μεταφερθήκαμε στα ιδιόκτητα γραφεία μας όπου στεγαζόμαστε μέχρι σήμερα

Στα 34 χρόνια που πέρασαν από τότε, κάναμε εκατοντάδες ταξίδια σε πολλές χώρες, επισκεφτήκαμε από μεγάλες διεθνείς εκθέσεις μέχρι μικρές οικοτεχνίες, αναπτύξαμε σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας με εκατοντάδες μικρά και μεγάλα εργαστήρια και εμπόρους σε πολλές χώρες και καταφέραμε να φτιάξουμε μια συλλογή πολύ μεγάλη σε ποικιλία, με δεκάδες χιλιάδες κωδικούς, με πολύ πλούσια γκάμα προϊόντων, πάντα σε πολύ καλή ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές.

Οι αξίες μας 

Θεωρούμε ότι το κύριο στοιχείο που κατορθώσαμε να έχουμε πάντα μια τόσο μεγάλη και πρωτοπόρα συλλογή είναι οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρούσαμε πάντα με τους προμηθευτές μας, που δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τον αλληλοσεβασμό!

Πιστεύουμε ακράδαντα στο ουσιαστικό “fair trading” και στο ότι για να υπάρχει μια μακροχρόνια και σωστή συνεργασία πρέπει να είναι επικερδής και για τα δύο μέρη!

Η εμπειρία που αποκομίσαμε όλα αυτά τα χρόνια από το «βαλιτσάκι» στα νησιά και τη μικρή οικοτεχνία χειροποίητων κοσμημάτων, το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο για 20 περίπου χρόνια, τα ταξίδια στο εξωτερικό και το πνεύμα του «ταξιδευτή» που μας συνοδεύει πάντα, είχαν αποτέλεσμα να φέρουμε πρώτοι στην Ελλάδα πολλές καινοτομίες και πολλές καινούργιες τάσεις μόδας, που δεν θα θέλαμε να τις παραθέσουμε εδώ αλλά όσοι μας ξέρουν από παλιά ξέρουν σε τι αναφερόμαστε!

Το ατσάλι στο κόσμημα 

Το Ατσάλι είναι μέταλλο που ταιριάζει πιο πολύ στον άνδρα. Είναι ανθεκτικό μέταλλο αλλά και οικονομικό. Μπορείς να κατασκευάσεις μεγάλα δαχτυλίδια, χοντρές αλυσίδες, μεγάλα βραχιόλια που με το ασήμι θα ήταν εντελώς ασύμφορο!

Το TUMI έφερε το ανδρικό ατσάλινο κόσμημα στην Ελλάδα!

Προφανώς και δεν είμαστε οι μόνοι που φέρνουμε ανδρικό κόσμημα από ατσάλι στην χώρα, αλλά από την αρχή είχαμε και έχουμε την πιο πλούσια και την πιο πλήρη συλλογή! Όση βαρύτητα όμως και να δώσει κανείς στο ανδρικό κόσμημα, το γυναικείο κόσμημα δεν μπορεί παρά να είναι ο πρωταγωνιστής!

Για τη γυναίκα διαθέτουμε μια πολύ πλούσια συλλογή τόσο σε κοσμήματα από Ατσάλι όσο και σε Ασημένια κοσμήματα. Ξεχωρίζει επίσης η συλλογή μας GAME OF STONES που αποτελείται από χειροποίητα ασημένια κοσμήματα με πραγματικές ημιπολύτιμες πέτρες.

Εδώ και δεκαετίες το TUMI πρωτοστατεί στην ελληνική αγορά κοσμήματος, διαθέτοντας χιλιάδες ετοιμοπαράδοτα σχέδια σε εκατοντάδες καταστήματα τόσο στην τοπική όσο και στην τουριστική αγορά, πάντα και μόνο μέσα από τη σκοπιά της συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους! 

Ζήσης Νόβης